Innovatie in de motor wereld

15 oktober 2018
 Categorie├źn: Motorsporten & accessoires, Blog


Er wordt veel bekendheid gegeven aan ontwikkelingen en innovaties in de auto industrie. In het geval van de motorfiets daarentegen, geldt dit in een veel beperktere mate. 

Bij de aanschaf van een nieuwe motor is een belangrijke factor authenticiteit. Voor producenten van motorfietsen is het in tegenstelling tot bij auto's erg belangrijk dat bijvoorbeeld een nieuwe motor binnen een bepaalde serie, gelijkenis vertoont met de allereerste motor binnen deze serie. Vanwege deze reden wordt er minder aandacht besteed aan het uitlichten van de toepassing van deze innovaties.   

Innovaties op het gebied van veiligheid en weggebruik  

Koplampen worden tegenwoordig voorzien van sensoren. Met behulp van deze sensoren past de motor automatisch de baan van de verlichting op de weg aan. Dit bevordert de veiligheid met name bij het nemen van bochten en veranderende weers- en verkeersomstandigheden. In het Engels wordt deze techniek uitgedrukt als adaptive lighting.  In tegenstelling tot bij de auto die ten allen tijde 4 wielen aan de weg heeft, zorgt de bestuurder van de motorfiets voor de stabiliteit. Motorfietsen kunnen worden uitgerust met een computer die de bestuurder daarbij een handje helpt. Deze computer controleert continu hoe stabiel de wegligging is. In het geval van het verliezen van grip neemt de computer de remmen over en herstelt de stabiliteit op de weg. Bij het rijden op bochtige of onverharde wegen is deze computer een waardevolle toevoeging op het gebied van gebruiksgemak en veiligheid.  Er zijn vele innovaties die subtiel worden weggewerkt in het design, maar wellicht is het gebruik van de elektronische gashendel de meest opzienbarende. De elektronische gashendel werkt met een computer die de snelheid monitort. Indien de bestuurder de gashendel bedient op een manier die niet bij de snelheid en de versnelling die op dat moment gereden wordt past, past deze computer de gevraagde output van het motorblok aan naar de actuele omstandigheden. Optrekken en het voorkomen dat de motor stikt of stilvalt zijn hier voorbeelden van.   

Ontwikkelingen op het gebied van milieu vriendelijkheid  

Elektrische motorfietsen zijn in opkomst, er is nog een andere ontwikkeling op het gebied van innovatie gaande. De vervanging van lucht- door vloeistof koeling van motorblokken. Vloeistof gekoelde motorblokken draaien koeler wat oververhitting en schade aan het blok voorkomt. Bovendien produceren ze minder warmte en geluid wat een comfortabelere rijervaring geeft. Als laatst maar zeker niet minst, zorgt vloeistof koeling voor een betere koeling van het gehele blok wat een effectievere ontbranding, betere prestaties en effectiever brandstofgebruik als gevolg heeft.  Hoewel het in veel gevallen vaak niet aan de buitenkant te zien is, staat de innovatie bij motorfietsen zeker niet stil.

Bent u van plan om een nieuwe motor te kopen? Bezoek dan Bisschop Motoren.


Delen