Je boot verkopen, waar moet je op letten?

12 augustus 2019
 Categorieën: Motorsporten & accessoires, Blog


Schoonheid kan Goddelijk zijn, maar als booteigenaar kan het van doorslaggevend belang zijn om je boot zo snel mogelijk te verkopen voor de best haalbare prijs. Na al die tijd plezier gehad te hebben van je boot, is nu de tijd gekomen voor een andere: grotere, snellere, glimmender en nieuwere. Ze was altijd je beste “vriendin”, maar het kriebelt voor iets nieuws en net als de meeste booteigenaren, zul je regelmatig willen vernieuwen.

Al die schitterende boten op de botenbeurzen of shows hebben je hart sneller doen kloppen, maar voordat er een nieuwe boot in je kielzog nadert, moet je eerst de oude boot verkopen. Het is een natuurlijke eigenschap van de mens, we trekken conclusies op basis van wat we zien. Wanneer een toekomstige koper naar je boot wandelt en ziet dat het haventerrein er omheen een rommeltje is, dan is het voor hem duidelijk dat de boot niet essentieel voor je is.

Een blinkende boot verkopen, gaat makkelijker dan een drijvend ghetto.

Wanneer de koper dan ook nog een keertje een kijkje neemt in de kielbak en daar een hoop bruine smurrie tegenkomt, door nalatige schoonmaakwerkzaamheden, weet de koper dat je niet goed voor haar zorgt. Hij zal ongetwijfeld het oliepeil controleren en als hij dan de zwarte oude olie ziet, wat zal hij dan denken over de toestand van de motor? Ga ervan uit dat het bod op de boot direct zal zakken. Een fonkelende boot is al voor de helft verkocht. Het is een gegeven: voor onroerend goed geldt altijd locatie en voor boten uiterlijk.

Zorg dat de buitenkant goed in de was zit, het RVS-staal goed opgepoetst en waar nodig een vers laagje vernis toegevoegd. De teakdekken mogen niet grijs zijn en de rest van het dek mogen geen vlekken bevatten. Een kleine onderhoudsinvestering kan honderden zo niet duizenden euro’s schelen bij verkoop of inruil. Vergeet ook geen grote schoonmaak aan de binnenkant. Mocht je iets van vloerbedekking hebben, verwijder dan vuil en vlekken met een daarvoor bestemde shampoo. Vergeet ook de gordijnen en bekleding niet schoon te maken, vooral als je huisdieren of rokers aan boord hebt.

Je boot verkopen is ook een visitekaartje hoe je zelf bent.

Schoon is slechts een begin, je boot schoon en fris laten ruiken zal de potentiële klant enthousiast maken om te kopen. Goed reinigen is het halve werk, maar verlies het doel niet uit het oog, de kunst is de boot eruit laten zien en ruiken als de dag van het te water laten. Leeg de vuilwatertank en voeg chemicaliën toe om eventuele nare geurtjes te verwijderen. Zet de poorten en luiken open om de boot grondig te laten luchten. Verwijder al je persoonlijke dingen, want je wilt toch dat de kopers het al als hun boot zien. Je boot verkopen doe je door het er zo uitnodigend uit te laten zien, net als op de botenbeurs.


Delen